Nobelprijs voor Angus Deaton

VLUCHTELINGENCRISIS

Na de bekendmaking werd Deaton door de Zweedse Academie gebeld voor een kort interview. Hij zei zich blij en (grappend, vanwege het tijdverschil) moe te voelen na de aankondiging. Omdat de Schot expert is in armoede, werd hem gevraagd een verklaring en oplossing te geven voor de vluchtelingenstroom. Deaton:

“Wat we nu zien is het resultaat van honderden jaren ongelijke ontwikkeling in de rijke wereld, waarbij een groot deel van de wereld achterop is geraakt. De mensen die achterop zijn geraakt willen een beter leven en dat zorgt voor een enorme druk op de grenzen tussen de arme en rijke wereld. […] Armoedereductie in arme landen zal het probleem tijdelijk oplossen, maar dat zal niet lang duren. Op korte termijn zou het stabiliseren van politieke instabiliteit in oorlogsgebieden helpen.”

Hoewel hij gelooft dat armoede zal blijven afnemen, waarschuwde Deaton voor de enorme aantallen mensen die wereldwijd nog in armoede leven. Hij wees ook op de gezondheidsproblemen die hier vaak mee gepaard gaan.