BREDEVOORT – In 1993 begon het allemaal: Bredevoort Boekenstad. Met een unieke culturele formule groeide het slapende pareltje in de Achterhoek uit tot een trekpleister voor Nederlandse en Duitse boekenliefhebbers. Eind augustus wordt het 25-jarig-jubileum van de boekenstad gevierd met verschillende festiviteiten. Na vijfentwintig jaar is het naast festiviteiten echter ook tijd voor een frisse wind.
Een artikel in de Volkskrant in 1992 plantte het zaadje voor Bredevoort Boekenstad. Het artikel bracht initiatiefnemer Henk Ruessink, inwoner van Bredevoort, op het idee om van Bredevoort een boekenstad te maken. In Bredevoort stonden verschillende panden leeg en de 1.600 inwoners van het stadje konden de middenstand niet op peil houden. De boekenstadformule moest het tij te keren.
Er werden werkbezoeken gebracht aan andere boekensteden, zoals Hay-on-Wye in Wales en Redu in België. Bredevoort bleek aan alle voorwaarden voor een boekenstad te voldoen. Maar zouden er voldoende antiquarische boekhandelaren geïnteresseerd zijn om zich te vestigen in het vestingstadje in de Achterhoek? Vijfentachtig belangstellenden meldden zich voor het project, en in 1993 was Bredevoort Boekenstad een feit.
Op 27 augustus 1993 werd Bredevoort Boekenstad officieel geopend door Jan Terlouw, toenmalig Commissaris van de Koningin en tot op de dag van vandaag beschermheer van het project. Talloze antiquariaten vestigden zich in Bredevoort, evenals een boekbindcentrum, een streekdocumentatiecentrum, een kunstgalerie en een middeleeuws restaurant. Ook werd besloten om verschillende grote en kleinere boekenmarkten te organiseren in het boekenstadje.
In de beginjaren was Bredevoort Boekenstad een groot succes: duizenden boekenliefhebbers trokken naar het pittoreske boekenstadje. Talloze antiquariaten vestigden zich, met op het hoogtepunt bijna dertig boekwinkels. In de loop der tijd verplaatste een groot deel van de handel zich echter naar het internet, waardoor het aantal antiquariaten langzaamaan afnam. Daarom profileert Bredevoort zich sinds 2017 naast boeken ook op het gebied van historie, kunst en cultuur.
Wat niet veranderd is in al die jaren zijn de Bredevoortse boekenmarkten. Sinds jaar en dag vinden in het centrum drie grote internationale boekenmarkten plaats, specialistische boekenmarkten op de derde zaterdag van de maand en een boekenmarkt voor particulieren. De organisatie van de boekenmarkten werd echter een dagje ouder en vond het tijd om het stokje door te geven.
De organisatie klopte daarom aan bij culturele vrijplaats de Koppelkerk, aan de rand van Bredevoort. De boekenmarkten passen naadloos in het culturele programma van de Koppelkerk thuis, dat reikt van exposities en schrijversgesprekken tot concerten en debatavonden. Een jonge directrice runt de cultuurkerk met de hulp van vele enthousiaste vrijwilligers.
De Koppelkerk schreef een nieuwe visie op de boekenmarkten met een actief pr-beleid, maandelijkse themamarkten op de zondag in plaats van de zaterdag, een grotere fysieke zichtbaarheid en literaire nevenactiviteiten. Samen met de gerenommeerde tuinontwerper Harry Esselink is een ontwerp gemaakt om de boekenmarkten een kwalitatieve, gezellige en groene uitstraling te geven.
Vanaf de eerstvolgende Internationale Paas Boekenmarkt op 2 april vinden de Bredevoortse boekenmarkten dus plaats op het buitenterrein van de Koppelkerk. Pal aan de toeristische parkeerplaatsen van Bredevoort, en duidelijk zichtbaar vanaf de drukke weg richting Winterswijk en Aalten (N318).
En het 25-jarig jubileum van Bredevoort Boekenstad? Dat wordt samen met andere culturele organisaties in Bredevoort groots gevierd met optredens van bekende schrijvers, muziek en een tweedaagse internationale boekenmarkt op 25 en 26 augustus. Met een breed cultureel programma, antiquariaten en vele boekenmarkten hoopt Bredevoort nog lang de nationale boekenstad van Nederland te blijven.
Meer informatie over de boekenmarkten: www.boeken-bredevoort.nl
————————————————————————————————-
Meer info:
Sylvia Heijnen, directeur Stichting Koppelkerk | vrijplaats voor kunst & cultuur
sylvia@koppelkerk.nl / 0543-216 005